Архив на публикациите

Хиперурикемия и диета

 

Б. Делийска, д.м.н.

Клиника по нефрология, УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ - София

 

Статията слага акцент върху връзката на подаграта и хиперурикемията с различни диетични грешки. 

Хиперурикемията се свърза с прогресия на хроничното бъбречно заболяване, повишен сърдечно-съдов риск, поява на ритъмни и проводни нарушения, повишена заболеваемост и смъртност, влошаване на стойностите на артериалното налягане и кръвната захар.

Повишените нива на пикочната киселина в значителна степен могат да се коригират с оптимален хранителен режим, съчетан с медикаментозно лечение.

Освен класическите фактори, свързани с хиперурикемията (като алкохол, богати на пурини храни, месни бульони и др.) се отделя внимания на неблагоприятния ефект от намаления прием на млечни продукти, голямото количество фруктоза в храната и много бедната на калории и въглехидрати диета.

Включването на прясно и кисело мляко в ежедневното хранене и приемът на кафе, витамин С (а също и консумацията на череши), в съчетание с прилагане на ксантиноксидазни инхибитори се счита че имат благоприятен ефект върху стойностите на ПК.



Прочетете пълната публикация